O nama

prve_adresa_teslina

Otvorena televizija osnovana je 25.5. 1989.godine. Bila je to prva nezavisna televizija bivše Jugoslavije, osnovana izvan državnoga televizijskog sustava JRT-a. OTV je već u osnutku zamišljena kao prva komercijalna televizija bivše Jugoslavije, unatoč socijalizmu ili baš zbog njega. Nakon demokratskih i tranzicijskih promjena u zemljama Istočne Europe, osamostaljenjem Hrvatske, OTV je postala vodećom lokalnom televizijom države.

Svoju ulogu leadera OTV koristi u organiziranju mreže lokalnih televizija, koje nekoliko godina djeluju kao cjelina, emitirajući u prime-timeu zajednički program od enormnog utjecaja.
Informativnopolitički program CCN-a, čiji je OTV osnivač i predvodnik, imao je odlučujuću ulogu u demokratskim promjenama 2000., kada je OTV, kroz CCN, bio jedinom alternativom informativnom monopolu državne televizije, HTV.

Kroz ovih 20 godina postojanja OTV je kao svoj trademark razvijao žanrove informativnog, političkog i zabavnog programa.

Njegove političke i informativne emisije u hrvatskoj javnosti imaju kultan status, upravo stoga što izlaze iz okvira, monopola i nadzora države.

Zabavni program

pervan_grubisic_zuhra_

Zabavni program OTV-a odigrao je jednako markantnu ulogu u novijoj povijesti hrvatskog televizijskog etera: dojučerašnji protagonisti toga programa, danas su vodeći komičari i zabavljači nacionalnih televizija Hrvatske, HTV-a, RTL-a, Nove TV. Ne manje značajna je i činjenica da su brojni novinari, ali i tehnički stručnjaci nacionalnih programa ponikli i prvu afirmaciju sticali upravo na OTV-u. OTV je kao gradska televizija glavnoga grada Republike Hrvatske u tom smislu imao nenadomjestivu i nemjerljivu ulogu u podizanju općega standarda televizijske produkcije u Hrvatskoj.

Za taj rad, brojne su emisije i novinari OTV-a osvajali najrazličitije stručne nagrade.
Stoga je i danas OTV ostao prepoznatljiv kao sinonim alternativne televizije, televizije koja čini ono što veliki sustavi ne znaju, ne smiju ili ne mogu učiniti.

OTV i zemljopis

Dugo godina gradska televizija Zagreba, OTV je danas Županijska televizija.

Zagrebačka je županija administrativna cjelina koja je pod tim nazivom (Comitatus Zagrabiensis) postojala već u 18. stoljeću. Službeno od 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije. Istina, županija iz tog vremena prostirala se od Zagorja do Križevaca, Siska, Karlovca, preko Gorskog kotara sve do mora. Taj se teritorij tijekom povijesti mijenjao, a u današnjim granicama Zagrebačka županija postoji od 1. siječnja 1997. Današnja Zagrebačka županija, popularno zvana i “zagrebački prsten”, zauzima oko 3000 kvadratnih kilometra prostora između granice sa Slovenijom i Moslavine, te između Zagreba i rijeke Kupe, na kojem živi oko 300.000 stanovnika. U sastavu županije je 9 gradova, te 25 općina.
Program se može pratiti posredstvom odašiljača OTV-a navedenih na slici gore.

Izvan tih gradova, OTV se gleda i u Bjelovaru, Ivanićgradu, Kutini, Karlovcu…dakle, gotovo u povijesnim granicama Županije.

To znači da OTV može pratiti oko milijun i pol građana Republike Hrvatske.

OTV i misija

otv_dom

OTV-ova je misija proizvodnja i emitiranje televizijskog programa na području Zagreba i Zagrebačke županije. Ali, na području Zagreba i Županije emitira pet televizija – stoga je misija ove televizije nešto posebnija i dade se prispodobiti metaforom: Kako proizvesti pačje jaje na farmi pilića!? Sve televizije proizvode i emitiraju program uglavnom na isti način; proces je u osnovi bezličan: tv-proizvodnja je tehnološki unificirana kao farma pilića. Farma pilića radi u određenim proračunato idealnim uvjetima svjetla, temperature i proteina na održavanju ciklusa: kokoš – jaje – kokoš.Tv ciklus je nešto širi, no u osnovi jednako zatvoren: informacije – aktualne društvene svađe – lokalni humor – USA TV-konfekcija – itd. Pitanje je dakle kako činiti isto/slično kao i npr. javna tv, a biti alternativan? Dakle: Kako proizvesti pačje jaje na farmi pilića?

Misija je ove televizije proizvodnja i emitiranje alternativnog programa na području Zagreba i Zagrebačke županije.

Osnovna ideja

S obzirom na postojeće tržište osnovna je ideja OTV-a baviti se slijedećim profitnim područjima:

  1. Onime u što se drugi ne usuđuju: npr. radikalna politička pitanja.
  2. Onime što drugi ne znaju: npr. ‘research’, istraživanje: aktiviranje najboljih znalaca pojedinih područja u svojstvu savjetnika.
  3. Onime što drugi ne umiju: kreativnost. Novi pristup klasičnim tv-oblicima.

Ciljna je skupina smještena u ‘Međuzemlju’: to su pasionirani gledatelji programa koji nije samo lokalan, ali ne pretendira istisnuti nacionalne programe. Takav je program socijalan program: profesionalno dorađeniji od lokalnih, a društveno osjetljivi od nacionalnih programa.

To je program koji je svjestan da nije No.1. u ovom medijskom prostoru, ali, to shvaća kao prednost: umjerenost je vrlina koja se dopada.

Publika je na strani slabijeg. Naročito kad je na onoj drugoj strani Država.

Ideja je biti ‘underdog’: tajni favoriti publike upravo zato jer si slabiji!

OTV i njegovi ciljevi

Lokalne televizije su tv-guerilla. To znači da se bore u gradu, hi-tech opremom.

Lokalne televizije u toj borbi imaju jednu prednost: to su njihove ulice.

Stoga je osnovni cilj: obraniti svoj teritorij! Zadržati primat u gradu i županiji,

Jednako tako, kao prva komercijalna televizija cijele ove regija, ova televizija treba zadržati vodeću ulogama među lokalnim televizijama.

To čak i drugi od nje očekuju.

Usprkos tome ne treba sanjariti i srljati u ‘berlusconizam’. Kad se ukloni ono što bi se htjelo i ostane ono što se može, te ružne stvarnosti ima dostatno za sve i za svačiji dobar posao. Ako ga se radi pametno.

Ova televizija propada u trenutku kad prestaje biti alternativna televizija.

Ona propada kao odviše ekskluzivna televizija.

Ona opstaje samo kao ‘javna televizija’: otvoreni prostor vrijednim uzorcima javnosti.

U vremenu koje dolazi to će biti moguće jedino korištenjem svoje generacijske prednosti: zloporabom medijske samosvijesti. Gledanost je moguće zadržati, pa i uvećati, pa i više no ulaganjem u nove emisije i promociju programa, osviještenim korištenjem ostalih media, tiskovina, radija i bilborda, spremno se upustivši u avanturu broadbanda i tripleplaya.

Vremena uspjeha monomedijalnosti definitivno su za nama – na redu je doba intermedijalnosti.

U toj nadolazećoj eri digitalizacije, poželjno je izboriti se za nacionalnu koncesiju.

OTV i povijesne zasluge

OTV je proizveo neke kultne emisije, koje su promijenile ne samo povijest hrvatskog televizijskog etera, nego i naše kulturne i javne navike, medijsku i političku kulturu, pa i naš svjetonazor.

Autorske emisije koje su zasjenile sve što se u sličnom žanru proizvelo na ostalim televizijama Hrvatske, svakako su slijedeći sjajni programi:

  • “2U9” Romana Bolkovića
  • “Večernja škola” Željka Pervana
  • “Nightmare stage!” Željka Malnara
  • “Opasne veze” Hloverke Novak-Srzić i zatim Tihomira Dujmovića
  • “Ekspertiza” dr.Veljka Đorđevića
  • “Zagrljaj ljepote” Vjekoslave Bach
  • “Zaleđe” Roberta Knjaza

25 godina prve komercijalne televizije

Dodjeljena su priznanja najvažnijim osobama u povijesti Otvorene televizije koje su doprinjele da postane televizija povijesnog značaja

Otvorena televizija, danas Jabuka TV, slavi 25 godina od početka emitiranja. Otvorena televizija do danas je ostala simbol demokratizacije hrvatskog društva, kao prva komercijalna televizija. Brojni urednici, novinari, zabavljači, ali i tehnički stručnjaci hrvatskih televizija ponikli su i prvu afirmaciju upravo na OTV-u. Među njima su Hloverka Novak Srzić, Robert Knjaz, Davor Meštrović, Željko Pervan, Željko Malnar i drugi.

– Otvorena televizija ima veliki značaj jer je upravo ona prva komercijalna televizija u Hrvatskoj koja je promicala otvoreni dijalog i kritičko mišljenje. Otvorena televizija napravila je velik korak u demokratizaciji hrvatskog društva – rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.

U Gradskoj skupštini Grada Zagreba koja je bila pokrovitelj svečane Akademije, dodijeljena su priznanja najvažnijim osobama u povijesti OTV-a koje su svojim radom doprinijele da OTV postane povijesno značajna televizija, kroz koju su prodefilirala mnoga zvučna imena koja su danas predvodnici sedme sile.

U vrijeme borbe za hrvatsku samostalnost i procesa demokracije, biti kritičan, neovisan i drugačiji bio je težak posao. Ipak, glavni urednik i najprepoznatljivije lice OTV-a smatra da, uz sav stupanj demokracije koji smo dosegli, progovarati o drugačijim temama ni danas nije lako.

– Danas se na drugačiji način stvari elaboriraju, to je prešućivanje u javnom govoru i u tome je danas možda gore nego prije dvadeset godina – napomenuo je glavni urednik Jabuke TV Romano Bolković.

U godinama demokratskih i tranzicijskih promjena OTV je postao vodećom lokalnom televizijom u Hrvatskoj. Budući da su se u tim godinama na državnoj televiziji vrlo rijetko mogla vidjeti i čuti politički drugačija mišljenja, otvoreni medijski prostor koji je OTV nudio svima koji su imali što reći, imao je važnu ulogu u demokratizaciji hrvatskog društva.

>>>FOTOGRAFIJE SA SVEČANE AKADEMIJE OTV-a POGLEDAJTE OVDJE<<<